Sunday, April 8, 2012

Zastava 750

I tako je sve krenulo. Zelja za prvim automobilom za nekim vidom slobode koje su tada pruzala ta 22 konja ispod male retro haube. Vrlo je tesko upustiti se u tako nesto pogotovo sa limitiranim finansijama tj. budzetom koji je veoma mali ili nikakav ali vremena je bilo na pretek a zelja je bila svaki dan sve veca. Brat je vec sredio svog "Ficu" sada je bio red na mene. Dosao je kuci sa posla "ima jedan fica u njivi covek trazi 50 eura za njega, pa ako hoces mozemo otici da pogledamo." rekao je. Pristao sam, tada sam imao kod sebe 4500 rsd, nezaposlen, to je bilo sve sto sam uspeo da skrpim. Otisli smo, videli ga, platili ga 4000 zakacili za auto i doslepali do kuce. Platili smo ga 4000 a covek nas je jos castio 200 rsd da popijemo nesto :).
Imao je dobru osnovu za rad, limarija je bila poprilicno zdrava koliko god je to moguce na autu koji je imao punih 25 godina. Motor je upalio posle dva verglanja ali menjac nije mogao  ni u jednu brzinu tako da sam vec na samom pocetku imao problem oko mehanike a to znaci i dodatne troskove... Sve u svemu radovi su krenuli polako. Prvo rasklapanje i sve tako redom.



Tako je izgledao kada je stigao u dvoriste. Sada se pitate zasto fica, ako se bilo ko sta pita? Zato sto ga je cale imao 18 godina zato sto je bio prvi auto sa kojim sam imao bilo kakav kontakt a mozda i zato sto nikad nisam vozio caletovog. Usledili su dalji radovi na rasklapanju fice, pocela je potraga za menjacem i ostalim delovima limarije koju smo resili prvo da odradimo pa onda sve ostalo. Kada kazem odradimo mislim na mog brata blizanca koji je sam odradio gotovo kompletnu limariju i da nije bilo njegove pomoci i znanja u radu sa limom i aparatom za varenje ovo bi bio jedan propali projekat, hvala ti Milane za sve dane koje si ulozio u ovaj auto!!! A ako se ipak odlucitie da radite nesto ovako morate imati dosta slobodnog vremena, ogromnu zelju i dosta novca.













Onda radovi na rasklapanju celog auta, puno sati brusenja srafljenja skidanja nerviranja i tako dan za danom pa dan za danom. Da ne bi bilo skroz monotono prelazi se sa jednog posla na drugi sa limarije na motor i sa motora na limariju a tu je i bilo pitanje pronalaska menjaca kojeg ni na pomolu nije bilo skoro 6 meseci a onda sasvim slucajno pojavi se jedan tj. dva primerka u Kacu. Kostao je 40 eura a toliko sam platio i ceo auto :) 




Tako izgleda menjac od fice za sve one koji ne znaju :) ustvari tako izgleda prljav menjac od fice. Ako mislite da je muka ocistiti bilo sta probajte da ocistite menjac :)  posle ciscenja on izgleda cisto-naravno i nekako ovako. Trebalo je dosta sati da se dovede u ovakvo stanje gomila cetki i ostalih alata koji vam padnu na pamet za struganje masti i prljavstine i dosta benzina.














No comments:

Post a Comment